Quantcast
Channel: TkJ.se - Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer » Sökresultat » ubuntu eee
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

FreeNAS: Gör om din dammiga netbook till avancerad NAS

$
0
0

FreeNASOm du har en gammal netbook (minidator) som står och dammar i en garderob, är du långt ifrån ensam. När dessa små, billiga och enkla bärbara datorer gjorde succé för ett par år sedan var det många som köpte en sådan. Men dess dåliga prestanda gjorde att användarna tappade intresset.

Istället för att din netbook ligger och skräpar finns det rätt många saker du kan återanvända den till. Du kan till exempel börja leka med Linux på den. Eller så kan du använda gratissystemet FreeNAS för att göra om den till en avancerad lagringsenhet i nätverket.

Personligen gillade jag minidatorerna. Som namnet netbook antyder, var dess syfte att man skulle använda dem för att surfa, skicka e-post och göra enklare uppgifter. Datorerna kostade ofta under 3000 kronor, och för det priset fick du en liten och nätt bärbar dator. Jag har en Asus EeePC 901 Go med 8,9-tumsskärm, 1 GB internminne, 16 GB SSD, och inbyggt 3G-modem.

Många konsumenter insåg dock tyvärr inte att prestandan i de här datorerna inte är bra. Med tanke på prisnivån kan man inte begära så mycket, så när användare började installera spel och Photoshop, eller kolla på hårdkomprimerade filmer, gick det inget vidare. Och då hamnade de i garderoben.

FreeNAS gör din netbook till en avancerad NAS

Trots den klart begränsad prestandan är en netbook inte helt oanvändbar. Det finns en hel del saker du kan använda din netbook till, istället för att den bara samlar damm. Att det är klen prestanda (nåja – jag hade faktiskt inga problem att installera Windows 7 på min netbook) är till exempel inget problem om du är nyfiken på Linux. Vill du prova Ubuntu, kan du utan problem installera det.

FreeNAS är en komplett mjukvarulösning för att skapa en avancerad NASNetwork Attached Storage, en nätverksansluten enhet för bland annat lagring av filer. När du köper en färdig NAS, brukar de se ut som en extern hårddisk som du kopplar till ditt nätverk. I praktiken innehåller de dock en komplett liten dator, med operativsystem och programvara, för att hantera alla de funktioner som en modern NAS ska klara av.

FreeNAS, nätverkslagring

Med hjälp av FreeNAS kan du således göra om din netbook till en NAS. Om du har en netbook med begränsat lagringsutrymme – som min Asus med 16 GB – kan du ansluta en vanlig extern hårddisk till datorn för att få mer. Fördelen med att använda din netbook istället för att koppla den externa disken direkt till din dator, är att en NAS erbjuder så mycket mer än bara en lagringsenhet som du når från alla enheter i nätverket.

FreeNAS är ett komplett operativsystem baserat på Linux, samt en programvara för massor av funktioner. Systemet är gratis och du hämtar hem det från projektets hemsida. Du kan välja att ladda ner installationspaketet för att köra från ett USB-minne, vilket är en smidig lösning för att göra installationen på din dator.

På nedladdningssidan finns även manualer i form av PDF-filer, som hjälper dig med installationen. Jag ska inte gå igenom installationen i den här bloggposten, utan återkommer framöver med en förklaring till det. Det är dock inte speciellt svårt.

Funktioner i FreeNAS

FreeNAS innehåller som sagt massor av funktioner. Du kan till exempel skapa en mängd olika typer av lösningar för säkerhetskopiering av dina datorer på nätverket. Har du affärshemligheter kan du välja att kryptera informationen.

Det största användningsområdet för en NAS är fildelning, det vill säga att du kan lagra filer på enheten och komma åt dessa från alla andra enheter och datorer på nätverket (givetvis finns det gott om säkerhet för att bestämma vem som ska komma åt vad). FreeNAS har en mängd olika tekniska lösningar för att låta dig arbeta med dina filer oavsett vilket operativsystem du kör på dina datorer.

FreeNAS, nätverkslagring

Hanteringen av din NAS gör du via ett webbgränssnitt. Utvecklarna har enligt dem själva arbetat hårt för att få med alla inställningar i webbgränssnittet. Men för avancerade användare som vill ha fullständig kontroll, finns det också stöd för anslutning via SSH (det vill säga kommandoprompt).

En av de stora styrkorna med FreeNAS är möjligheten att använda plugins. Det finns en hel del plugins du kan installera för att ge ditt system fler funktioner. Ett populärt tillägg är för hantering av nerladdningar av torrent-filer.

Som jag skrev ovan är den här bloggposten bara avsett som ett tips om FreeNAS. Jag hade tänkt att återkomma i ämnet framöver, när jag själv har testat mer. Tills vidare kan du lära dig mer om systemet genom att läsa deras wiki FreeNAS Documentation Project. Det finns en svensk översättning till FreeNAS, om du hellre vill ha det.

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

Flattr this!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!